top of page

Rabarberplättar som smälter i munnen


Mycket goda, billiga (1 plätt med köpt rabarber kostar ca 1,25 kr, med egen 1 kr),

mättande, hälsosamma och lätta att steka.


De allra flesta ingredienserna är hälsosamma: rabarber innehåller en hel del C-vitamin, kalium och ß-karoten. Om rapsoljans fördelar, faktiskt en av de bästa och billigaste oljorna, kan du läsa om här: https://www.levsunt.se/post/nyttig-olja-som-passar-till-allt


Våra rabarberplantor växer för fullt så jag passar på att ta vara på späda och saftiga stjälkar som är godast tidigt på säsongen. Idag blev det årets första rabarberplättar, alla barnbarnens favoriter. Nåja, inte bara barnens, vuxna äter plättarna också mer än gärna.


Redan min mormor stekte plättar till mig när jag var liten, sedan min mamma till mina döttrar och deras kompisar. Nu är det min tur. Det går mycket fortare att steka på två stekpannor samtidigt.


Rabarberplättar (38-40 stycken)

1 l fil

2 ägg

5 dl havregryn

4 dl vetemjöl

0,5 dl vetekli

3 msk malda linfrön

2 tsk bikarbonat

300 g rabarberstjälkar (5 stycken ganska späda)

4 msk socker

2 msk kanel

1 msk potatismjöl

Rapsolja till stekning

Gör så här:

1 Skär rabarber i tunna skivor.

2 Blanda rabarber med potatismjöl, kanel och socker.

3 Vispa tillsammans de övriga ingredienserna, låt stå ca en halvtimme.

4 Tillsätt rabarber och rör runt.

5 Stek plättar på medelvärme i ganska mycket rapsolja.Smakar bäst varma (går bra att mikra) med lite siktat florsocker på. Går bra att frysa. Vetekli och malda linfrön kan man ersätta med 1 dl vetemjöl.Rabarber är en grönsak som ursprungligen kommer från Ryssland, Mongoliet och norra Kina där den har odlats i över 5000 år. I Europa blev den populär först på 1800 talet, när socker blev billigare. Det finns ca100 rabarbersorter, den vanligaste i Sverige heter Viktoria.


Pris per plätt ca 1.25 kr med köpt rabarber, ca 1 kr med egen.

Rabarber 8 kr, fil 14, ägg 6, vetemjöl 4, havregryn 4, de övriga ingredienserna 4, rapsolja ca 3 dl 10. Tillsammans ca 50 kronor med köpt rabarber, 42 kr med egen.

bottom of page