top of page

Aronia – särskilt nyttiga, ekologiska och gratis bär



Aronia innehåller mest antioxidanter* av samtliga bär. Dessutom är aronia rika på vitamin A, B1, B2, B3, B9, C, K, E, bioflavonoiner, polifenoler, anticyaniner, leukocyjaniner, kalcium, zink, samt järn och jod. Kort sagt, aronia är supernyttigt.


För övrigt lätta att plocka, rensa och bearbeta, ekologiska, närväxande och helt gratis. Kan det bli bättre?


Första gången jag drack aronia juice var för 30 år sedan under en konferens i Polen. Juicen var mycket smakfull, hade djup vinröd färg och på förpackningen var en bild på en aronia kvist med mörka bär. Vid ett annat tillfälle drack jag aronia te. En kollega berättade att i Polen finns det stora planteringar av aroniabuskar och att av bären gör man sylt, juice, te, gelé, likör och andra produkter.


Eftersom växten var helt obekant för mig kollade jag noggrant en bild på en aronia kvist med bär på förpackningen och ...tyckte att jag har sett sådana kvistar någonstans.

Haha, ”någonstans” visade sig vara vår alldeles egen häck, hemma i Sverige som vi själva hade planterat.


Aronia, som idag är en mycket populär buske i Tyskland, Österrike, kommer ursprungligen från Nordamerika. I Sverige har aronia blivit en ganska vanlig häck och prydnadsväxt. Bären brukar mogna i september och är mycket lätta att plocka, eftersom de växer i klasar. En extra fördel med aronia är att busken är mycket motståndskraftig, den blir inte angripen av skadedjur och behöver knappast någon gödsel.

Aronians bär är något sträva i smaken, med om de sitter kvar på buskarna till åtminstone efter första frostnatten eller ligger något dygn i frysen blir smaken mildare.


Aroniasylt


2 l bär

0,6 dl socker

2-3 msk vatten

Gör så här:

1 Rensa och skölj bären.

2 Lägg i en kastrull, häll på 2-3 msk vatten.

3 Koka upp och sedan småkoka ca 2 timmar.

4 Pressa sönder bären med en slev eller en gaffel.

5 Häll på socker och koka upp.

6 Häll i burkar och sätt på lock direkt.

Naturligtvis, går det bra att hälla i mer socker eller använda sylt socker, då blir sylten lite tjockare. Jag använder vanligt socker och inga konserveringsmedel heller. Sylten håller sig utan problem flera år (om jag gör ovanligt mycket).

Det är bäst att använda nya lock till gamla glasburkar för att minimera risken att syre skall komma. Jag brukar köpa nya lock på internet.

Sylten passar utmärkt till gröt, yoghurt, pannkakor, syltkakor och mycket annat.

Plocka aronia helst med plasthandskar på, fast fläckar av färsk aroniasaft är lätt att tvätta bort. Vänta inte för länge med bärplockning, många fåglar gillar bären och på några timmar kan en flock fåglar äta upp dem.


*Aronia har den högsta koncentrationen av antioxidanter som uppmätts i någon frukt. Den har ett mycket högt ORAC värde, 16062 (micro-mol of Trolox Evivalenter per 100 gr).

bottom of page