top of page

Bästa strategier för att lära snabbt och effektivt del 1Det finns effektiva strategier, minnestekniker och andra hjälpmedel för att lyckas i skolan*. Genom att använda dessa kan alla elever lära sig mer effektivt och komma ihåg kunskaperna bättre. Är du elev, förälder eller lärare och vill du veta hur? Läs vidare...


Många elever har dåliga betyg. Ännu fler gillar inte skolan. Det finns förstås olika orsaker. En av dessa är att de inte har lärt sig studieteknik. Elever som börjar grundskolan har intresse och motivation men olika förmågor. Lär de sig och ser positiva resultat fortsätter de på samma sätt. Har de svårt att hänga med så tycker de att det inte blir någon större skillnad om de gör sina läxor och motivationen minskar.


Varför? För att majoriteten av eleverna, åtminstone i grundskolan, lär sig inte HUR de ska läsa. De vet inte heller vilka förutsättningar som måste vara uppfyllda för att de ska lära sig. Tråkigt, eftersom många problem med skolan är lätta att åtgärda speciellt i början.


Elever går 9 år i grundskolan och 3 år till på gymnasiet. Mycket ska de lära sig. Trots tiotals ämnen och tusentals undervisningstimmar saknar de flesta kunskaper i studie- och inlärningsteknik. Av någon outgrundlig anledning får de som vill läsa på ett effektivt sätt lära sig på fritiden, från experter via appar, poddar, böcker, kurser eller måste uppfinna teknikerna själva.


Vissa elever har tur. En nitisk och generös mormor gör en lathund för sina barnbarn och låter alla andra använda den. Vill du förbättra din studieteknik eller lära någon annan läs vidare...


Skapa rätt förutsättningar


För att lära dig det du vill eller behöver måste du:


1 Ha tillgång till all nödvändig information som krävs för att lösa uppgiften eller förstå innehållet.

2 Ha rätt kunskap lagrad i hjärnans långtidsminne.

3 Ha kunskap om processen hur problemet ska kunna lösas.

4 Ha tillräckligt med utrymme i hjärnans arbetsminne för den nya information som behövs för att lösa uppgiften eller förstå informationen (annars blir arbetsminnet överbelastat och det blir svårt om ens möjligt).


Du lär dig inte om:


1 Koncentrationen är riktad mot något annat.

2 Arbetsminnet är överbelastat.

3 Kunskapen inte blir tillräckligt lagrad i långtidsminnet.


Ju mer förkunskap du redan har om ämnet desto lättare är det att lära mer. Det fantastiska är att barn och tonåringar har näst intill obegränsad kapacitet och kan lära hur mycket som helst. Snabbt dessutom. Men även äldre kan lära sig det de vill, om än i långsammare takt, speciellt när de vet hur.


Var koncentrerad


När har du lättast för att koncentrera dig? Vilka förutsättningar skall vara uppfyllda? Det är förstås individuellt men det viktigaste är att eliminera störningar. Mobilen, TVn, oväsen från yngre syskon, ibland musiken, stör mycket mer än du tror. Minimera riskerna att bli störd eller distraherad. Se till att läsa på en lugn och ostörd plats.


Lägg undan mobilen, låt den helst ligga i ett annat rum. Mobil i närheten försämrar koncentrationen även om mobilen är avstängd. Vetskapen att den är nära stör inlärningen. Forskarna har gjort många tester så var säker på att det är sant. Även en avstängd mobil i närheten leder till sämre resultat. Om något tar 5 minuter att lära, tar det 15 om du blir störd, genom att kolla mobilen eller bli avbruten.


Gör en sak åt gången. Multitasking är helt fel, det är också vetenskapligt bevisat.


Ibland är det dock bra att lyssna på musik när du läser. Viss klassisk musik, speciellt från barocken, underlättar inlärning. Musik stimulerar många olika system och funktioner i hjärnan: motivation, uppmärksamhet, känslor, minnesfunktion och språkförmåga. Testa att sätta på Mozart, Vivaldi eller Bach medan du läser. Kolla att din förmåga att lära ökar.


Var motiverad


Den inre motivationen är viktigast och bäst för alla. Du ska ha en meningsfull anledning för att lära och tycka att aktiviteten är viktig. Många gånger kan det vara svårt eller ens möjligt att förstå varför du ska lära sig vissa saker. Varför ska jag läsa litteraturhistoria när jag är intresserad av teknik? Varför ska jag läsa grammatik? Religion? Biologi? Varför är tysk grammatik så svår? För att nämna några frågor som alla elever och deras föräldrar känner igen. Dessvärre vill du inte höra ett logiskt och vettigt svar. Åtminstone inte till en början. Du vill få medlidande och förståelse för din känsla inför uppgiften. Få medkänsla och ännu mer medkänsla.


Tips till vuxna: Börja med att bekräfta elevens känslor (du gillar verkligen inte matte..., du önskar att..., du skulle vilja...).


Ibland hjälper det att hålla med: - Jag gillar inte matte heller. Svara ärligt: - Det fattar jag inte heller. Eller fråga tillbaka: - Varför tror du det själv? Ibland hjälper det att skoja. När min dotter frågade varför är tysk grammatik så svår svarade jag: - För att göra livet surt för utlänningar.


Ibland är det bäst att förklara att alla har sina intressen och preferenser men att skolprogram är skapade för alla. Hen som idag är intresserad av teknik kan ändra sig om några år.


OBS för vuxna: Försök inte med mutor. Dels gör du livet dyrt och svårt för dig själv. Dels fungerar extern motivation i bästa fall bara kortsiktigt, inte i längden. Mutor kan förekomma i extremt sällsynta situationer, för att få ett barn igång.


*Dessa tekniker är för alla som vill lära sig något på ett mer effektivt sätt på arbetsplatser, kurser, högskolor, etc.


Fortsättning följer...

Comments


bottom of page