top of page

Don´t let your mouth overload your backEtt sådant klokt citat! Har du inte hört det tidigare lägg det gärna på minnet. Är du inte säker på att du vill ta på dig extra arbete som någon försöker pracka på dig, låna ut pengar, eller göra något annat som du kan ångra efteråt skaffa tid att fundera.


Det är en känd strategi inom förhandlingsteknik att ställa frågor som motparten inte är förberedd på, förvänta sig svar direkt eller försöka pressa ut det. Motparten blir ställd, ganska ofta svarar alldeles för snabbt utan att ha tänkt efter och får negativa konsekvenser. Även i det privata livet finns det gott om människor som har förmåga att utnyttja andra.


- Du som inte har någon familj, kan förstås ta semester under september, eller hur?

- Det blev många extra utgifter inför jul, vi är så stor familj.

- Kan du låna mig ett par tusen kronor?

- Eftersom du inte har några barn, kan du följa med mamma på hennes läkarbesök?


Eller någon annan kreativ fråga/ förslag som du har svårt att säga ”nej” till. Frågan kommer plötsligt, du hinner inte tänka och svarar att ok, jag gör det. Efteråt ångrar du dig, men då är det för sent.


Min unga bekant, 31 år gammal singel, hade en hel del problem med såväl chefen som med ett flertal bekanta. Hon tog semester när hon egentligen inte ville ha, tog hand om sin mamma när mamman fick cancer utan att systern och brodern hjälpte till och när hennes granne reste bort lovade hon att ta hand om grannens hund.


Hon skulle komma till oss på besök, men kunde inte. - Jag passar grannens hund, förklarade hon. - Byrackan är riktigt grisk och skäller hela tiden. Jag är redan trött på den efter en kväll och jag skall ha den två dagar till. Det var dumt att ta hand om jycken men när grannen frågade visste jag inte hur jag skulle neka.


Skaffa tid att fundera


Det är just det som är problemet. Man får en fråga och känner sig ställd. Någon väntar förväntansfullt på ditt svar och då är det lätt att säga ”ja” alldeles för snabbt.


Därför är det bättre att säga som det är: - Oj, det är en fråga som jag inte alls tänkt på tidigare, jag måste ha tid för att kolla in min kalender och fundera. Så fort jag blir klar, återkommer jag till dig. Helst utan att uppge en deadline. Om motparten undrar när, välj en dag längre fram så att du har tillräckligt med tid för att tänka igenom. När du inte vill ställa upp och göra det som du blev ombedd antingen bara neka, eller vid behov, hitta på en anledning som låter trovärdig.


Metoden kräver en viss träning med så småningom fungerar till 100 procent. Min unga väninna skrattar idag åt sina tidigare misstag och berättar att nu minsann ställer hon upp bara när hon själv vill och tycker det är det hon vill göra.Comments


bottom of page