top of page

Osteoporos? - inte längre!


Med lite kunskap och stark motivation kan man avsevärt förbättra bentätheten och minska eller bli av med osteoporos. Därmed minska risken för benfrakturer och förbättra livskvaliteten. Är du i riskzonen? Läs vidare i så fall...


Osteoporos (som ofta kallas för benskörhet) innebär nedsatt bentäthet som leder till skelett försvagning och ökad risk för frakturer. Risken för en kvinna i Sverige att få en osteoporosfraktur är 50 procent samt för en man 25 procent. Svenskar toppar risken för fraktur i höfter och kotor.


Förekomsten av osteoporos hos kvinnor i Sverige är åldersberoende och ökar från 2-3 procent i 50-årsåldern till 50 procent i 80-årsåldern. Fraktur risken är också starkt åldersberoende och det stora flertalet frakturer drabbar personer 65 år och äldre.

Frakturer inträffar oftast efter lätta fall eller utan känt trauma, såsom kotkompressioner. Osteoporosfrakturer, speciellt kot- och höftfraktur, leder ofta till betydande funktionsnedsättning, försämrad livskvalitet, ökad risk för annan sjuklighet och för tidig död.


Varje år inträffar över 90 000 frakturer, men underdiagnostiken är stor, eftersom endast en tredjedel av kotfrakturerna diagnosticeras i rutinsjukvård. Eftersom osteoporos inte gör ont eller syns på något sätt upptäcker man när det är för sent, vanligtvis efter en fraktur eller en kotkompression, genom att göra bentäthetsmätning.


Det finns flera orsaker bakom osteoporos...


Dels ärftligheten (osteoporos hos någon eller bägge föräldrarna) och tidigare fraktur ökar risken. Dels rubbning av könshormoner (menopaus), BMI < 20 eller kraftig viktnedgång, vitamin D brist, rökning, alkoholkonsumtion och fysisk inaktivitet.


Vissa orsaker, exempelvis ärftligheten, kan man inte göra mycket åt. Många andra beror på livsstilen. Dessa kan man förebygga helt eller minska risken för.


Det finns olika mer eller mindre vetenskapliga teorier bakom orsakerna till osteoporos. Vissa forskare påstår att framför allt livsmedel med lågt PH värde leder till att kalk mängden i skelettet minskar. Osteoporos förekommer framför allt i Skandinavien och USA, länder där man har mycket hög konsumtion av mejeriprodukter (framför allt ost). Asiater som äter mycket grönsaker och minimalt med mejerivaror har sällan osteoporos. Andra livsmedel som sänker PH värde är kött och köttprodukter, socker och söta drycker, vitt mjöl, alkohol. Samma produkter som asiater konsumerar i små mängder jämfört med både USA och Skandinavien. Uppenbarligen, konsumtionsmönstret påverkar förekomsten av osteoporos mer än forskare vill medge.


...men de flesta kan man själv minimera


För ca 17 år sedan fick Björn sprickor i fötterna som läkare på vårdcentralen kallade ”stress frakturer”. Jag gissade på begynnande osteoporos, men läkarna ville varken röntga eller göra bentäthetsmätning. ”Stress frakturer” var inget som sjukvården brydde sig om. Några år senare efter fler skador, den här gången i ett knä, fick Björn den första bentäthetsmätningen, en diagnos: urkalkad benstomme, (osteoporos) samt ett recept på kalktabletter och något läkemedel som skulle ”fixa” problemet.


Några veckor tidigare deltog vi i en kurs om hälsosam livsstil och testade PH-värde (med urin och lackmuspapper). Björns PH-värde var avsevärt lägre än mitt. Inte konstigt, då var hans livsstil avsevärt sämre än mitt. Kött, mycket processad mat, massor med ost, socker, vitt mjöl och alkohol sänkte hans PH-värde. Träningspassen var inte vidare frekventa heller...


För att minska risken för fler frakturer behövde Björn minska urkalkning av benstommen genom att förbättra PH-balansen i kroppen. Detta kan man göra genom att ändra kosten. Processade produkter och andra favoriter strök jag bort från hans inköpslista. Det blev massor med grönsaker, grönkål, hirs, fullkornsmjöl, groddar, kikärtor, hummus, nötter och kärnor, D vitamin (fet fisk, svamp, mm) samt extra kalcium. Dessutom motion flera gånger per vecka framför allt styrketräning som packar porösa ben.


Varken läkemedel (som förstör lever och har en massa biverkningar) eller kalktabletter tog han. Istället blev det äggskal. Enligt vissa forskare kan kroppen absorbera kalcium från naturliga produkter bäst. Jag torkade i mikron, äggskal från samtliga ägg vi använde, 1 minut per ägg, på högsta effekt. Björn malde dessa och åt varje dag en matsked äggskals mjöl blandat med en matsked pressad citronsaft. Citronsaften underlättar upptagning av kalcium. Varje morgon drack han pressad citronsaft och emellanåt vetegräs pulver blandat med lite vatten.


Vid nästa bentäthetsmätning, cirka tre år senare, hade Björns resultat förbättrats avsevärt. Sjuksköterskan mätte två gånger för att hon inte trodde att sådan förbättring var möjlig. Läkaren han aldrig varit med om att någon patient lyckades lika bra.


Några år senare har Björns bentäthet blivit normal. Fantastiskt eller hur?*

Så, visst verkar det som att asiater, åtminstone de som inte har anammat den amerikanska livsstilen, har starka ben eftersom de har en hälsosam livsstil. Och visst, verkar det att en ändrad livsstil från ”normal” till hälsosam kan minska förekomsten av osteoporos, frakturer och förbättra kvaliteten för många äldre.


* Björn äter mycket hälsosam mat (basisk förstås), tränar flera gånger i veckan och äter fortfarande äggskals mjöl varje dag.



bottom of page