top of page

Tala med en tonåring – mormors tips del 2

Uppdaterat: 2 okt. 2023


Egentligen pratar jag hellre med tonåringarna än med deras föräldrar. Det är mer intressant eftersom det händer mycket i tonåringarnas liv. Skolan, kompisarna, fritidsintressen och framför allt deras funderingar på livet upptar deras tankar. Förtroende för den vuxne är en förutsättning för ett bra samtal.


Bygg upp ett förtroende

Det är viktigt att tonåringen har förtroende för den vuxne. Jag gör klart att samtalet är uteslutande mellan hen och mig och vad jag än hör så behåller jag informationen för mig själv. Börja med att lyssna: https://www.levsunt.se/post/tala-med-en-ton%C3%A5ring-mormors-tips-del-1


För flera år sedan på besök till oss kom grannens 16 åriga son tillsammans med sina två kompisar för att prata business. Killarna ville starta ett eget IT-företag. Vi pratade om företag och sedan om allt annat som de fann intressant, ända till sent på kvällen. Några dagar senare träffade jag killens mamma. Hon sa att sonen var mycket glad när han kom hem. - Vad pratade ni om sååå länge? undrade hon. - Hemma är han tyst och sitter på sitt rum. - Vi pratade om allt möjligt, svarade jag. När grannen ville få mer detaljer hänvisade jag henne till sonen: - Fråga T. - Det har jag redan gjort, men han ville inte säga, berättade grannen. - Tja, då gör jag inte det heller.*


Även om under ett samtal med ett barnbarn eller någon annan tonåring jag skulle få reda på att de har testat narkotika, alkohol eller gjort något brottsligt skulle jag fortfarande inte informera föräldrarna. Jag skulle dock försöka att få tonåringen att inse riskerna och dra de rätta slutsatserna, alternativt, om det var riktigt illa, få hen att söka specialisthjälp.


Det är mycket större sannolikhet att tonåringen med problem vänder sig till någon som hen har förtroende för än till någon annan. Vill tonåringen däremot undvika vissa ämnen? Ingen idé att pressa, bättre att erbjuda möjlighet att komma tillbaka till samtalet om hen ändrar sig.


Fokusera på det positiva


Alla gillar beröm, speciellt när det är välförtjänt. Det är alltid möjligt att finna något som tonåringen gör bra eller åtminstone hyfsat bra och påtala det.


När en tonåring berättar om sina resultat i skolan, ge en eloge för det bästa. Låt bli att påpeka allt som du är missnöjd med. Vanligtvis efter berömmet tar hen upp själv det som brister och drar slutsatser. Exempelvis:


J: Jag fick 20 av 25 på spanska glosprovet och B i textförståelse.

M: Utmärkt, inte nog att du har lärt dig en hel del spanska så får du bekräftelse på det också. Bra jobbat

J: Tack, fast det gick inte så bra på presentationen i engelska. Jag var jättestressad och pratade alldeles för fort. Nästa gång måste jag träna mer hemma.

M: En klok slutsats.


Tyvärr, blir inte en vettig slutsats alltid omsatt till praktik. Men det är ändå en bra början.


Ta hänsyn till kurr i magen


Ungdomar, speciellt pojkar, är nästan alltid hungriga. De slukar maten och en halvtimme senare kurrar deras magar igen. Är man hungrig så svackar humöret. Att lägga en macka, lite frukt, nötter samt en bit mörk choklad och ställa nära tonåringen fungerar alltid. Är innehållet på tallriken tillräckligt gott kan man också smyga in en klapp på axeln som alltid är bra för relationen. Inbjudan till gemensam fika med något hälsosamt och någon favorit efteråt blir också uppskattad. Jag brukar berätta kort om en bra bok som jag läser eller något som jag har gjort nyligen och som förhoppningsvis kan vara en öppning till ett samtal. Med full mage och utan frågor om skolan blir tonåringen gladare och mer pratsam.


Det är också bra att visa allmänt intresse för tonåringens arbete/ planering. - Vill du ha hjälp med något? Någon läxa kanske? Även trotsiga tonåringar brukar besvara vänlighet med vänlighet.


Ställ krav men på rätt sätt


Självklart skall tonåringar göra sin del av hemma arbetet. Det fungerar dock bäst att komma överens om vad och när de gör för att undvika meningslösa diskussioner. Ex.xis: om en tonåring skall slänga skräp skall hen göra det varje kväll, laga middag varannan söndag och hämta sin yngre bror från fotbollen på lördagar. Listan skall hänga på en kökslucka så att det inte skall finnas några tveksamheter och utrymme för förhandling varje gång det är dags. Det skall vara 100 procent tydligt vad och när.


Vid minsta otydlighet så fort du påpekar arbetsuppgiften får du troligen höra ”sen” om och om igen. Bra att vara överens om deadline, dvs när senast veckans arbetsuppgifter ska vara genomförda. Helst skall man också komma överens om vad det blir för konsekvenser om tonåringen inte utför sina sysslor rätt och i tid. Hen kanske går miste om en viss förmån eller ska göra något extra arbete dessutom.


Under alla samtal med tonåringar är det viktigaste att lyssna på dem och uppmuntra att berätta mer. Dels blir vi klokare på deras liv, problem och tankar. Dels genom att prata om det löser de ofta sina problem alldeles själva.


Vill vi ha mer ansvarstagande tonåringar och trevligare stämning hemma kan det vara en bra idé att öva. Vi övar tålamod och ungdomarna vässar sin förhandlingsteknik. Tycker du att hen är urjobbig? Träna på att skapa goda förutsättningar för att tonåringen växer till en sund och ansvarsfull vuxen. Fler tips kommer snart...


* Killen, eller snarare sagt den unga mannen nuförtiden, kommer fortfarande på besök till oss och vi pratar fram till midnatt.


bottom of page